Goed zorgen voor ouderen is onze plicht; zo ben je op de situatie voorbereid

Het kan op elk moment gebeuren dat een familielid niet meer voor zichzelf kan zorgen of bepaalde dagelijkse handelingen niet meer uit kan voeren. Vaak betekent dit voor kinderen dat ze de zorg voor hun ouders op zich nemen, omdat deze te oud worden om dit nog zelf te doen. De beste manier om hiermee om te gaan is ten eerste om goed voorbereid te zijn op deze situatie. Je kunt dus ook het beste op tijd beginnen hierover met je ouders te praten, zodat je er zorg voor kunt dragen dat ze zo min mogelijk stres zullen ondervinden als het zover is en dat ze zo lang mogelijk onafhankelijk kunnen blijven. Hier vind je enkele tips over hoe je het beste kunt zorgen voor ouderen.

Wees voorbereid en praat erover

Als je ouders nog gewoon thuis kunnen wonen, is het belangrijk dat je de woning tijdig aanpast en ze het leven zo makkelijk mogelijk maakt. Je kunt bijvoorbeeld pillendoosjes aanschaffen die oplichten als de medicijnen genomen moeten worden, speciale rookmelders installeren die oplichten of vibreren als ze afgaan. Hendels installeren in het toilet en de badkamer en hun huid beschermen tegen brandwonden door de boilers lager te zetten of te installeren met een sensor. Ook is het belangrijk open te zijn en te praten over de financiën, medische situatie en legale punten zoals het testament en verzekeringspapieren. Hebben ze dit niet goed geregeld, dan kun je er nu nog wat met ze aan doen.

Neem ouderen mee naar buiten

Het is erg goed voor ouderen om actief te blijven. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat ze meer energie zullen krijgen en er even uit kunnen, maar dit kan hun levensduur ook aanzienlijk verlengen. Aangeraden wordt 5 dagen per week 30 minuten actief te zijn, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Yoga en rekoefeningen zijn erg goed voor de flexibiliteit.

Houd de ouderen goed in de gaten

Door regelmatig langs te gaan, een praatje te maken en een beetje rond te kijken, kun je vaak al snel aflezen hoe het met de oudere gaat. Hebben de planten water gehad, is de post geopend en zijn er geen blauwe plekken te zien, dan is er meestal weinig aan de hand. Zie je dit wel, dan kan er sprake zijn van depressie en algemene disinteresse. Dit zijn tekenen dat deze persoon niet goed meer voor zichzelf kan zorgen en dat je actie moet ondernemen.

Mentale zorg bieden

Naast deze fysieke maatregelen, kun je ook mentaal voor de ouderen zorgen. Dit doe je in eerste instantie door respect te tonen en niet te oordelen over de situatie. Daarnaast hebben ze vaak te maken met een angstgevoel en depressie omdat ze hun onafhankelijkheid verliezen en dit zien als een persoonlijke tekortkoming. Je kunt ze aanmoedigen vriendschappen te handhaven, nieuwe hobby’s te ontwikkelen en contact op te nemen met andere familieleden.

Ook kan het erg positief uitpakken als ouderen vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ze zich dan nuttig voelen en onder de mensen komen. Wat ook erg belangrijk is, is dat ouderen gehecht zijn aan hun eigen spullen en routine. Moeten ze naar een tehuis, neem dan dus een aantal van hun persoonlijke bezittingen mee en help ze zo veilig en comfortabel mogelijk te voelen door de dagelijkse routine niet te veel in de war te schoppen.

Omgaan met tegenstrubbelingen

Het is heel begrijpelijk dat ouderen soms niet willen toegeven dat ze aan de laatste jaren van hun leven zijn begonnen. Daarom kan het zijn dat je te maken krijgt met situaties waar jij probeert het beste te doen, maar de oudere hier niet aan mee wil werken. Het verhuizen naar een tehuis, bijvoorbeeld is een erg definitieve beslissing, vooral als je je realiseert dat dit weleens de laatste verhuizing zou kunnen zijn voor deze persoon. Wees daarom voorbereid en respectvol wanneer je hier mee te maken krijgt. En houd in je achterhoofd dat de tegenwerking ook kan komen door geheugenverlies, dementia, angst of koppigheid.

Praat hierover als je beide rustig bent

Als de situatie weer is gekalmeerd kun je hier rustig en respectvol over praten met de oudere. Bespreek dan ook de persoonlijke wensen van deze persoon en neem deze mee in de uiteindelijke beslissing. Vraag andere familieleden om hulp, deze hebben vaak een interessante inbreng en kunnen de oudere misschien wel overtuigen. Geef vooral niet op. Lukt het niet, laat het dan eerst liggen, maar draag het onderwerp later weer aan. Je kunt altijd voorstellen om eerst een oefenrondje te doen, voordat je de uiteindelijke stap neemt. Als je duidelijk uitlegt dat de oudere door bepaalde maatregelen langer zelfstandig kan blijven, kan het zijn dat je hem of haar makkelijker overtuigt.

Waarom is het belangrijk om goed voor ouderen te zorgen?

Wat we niet moeten vergeten is dat ouderen, en vooral ook onze eigen ouders, eens ook jong zijn geweest. Ze hebben onze opgebracht, lessen geleerd en ons gesteund zonder hier ooit over te twijfelen. Nu hebben zij hulp nodig, net als wij dat nodig hadden toen we klein waren.

Ook hebben ouderen kennis en levenswijsheid waar wij veel van kunnen leren. Normen en waarden en vooral ook principes die we zelf kunnen gebruiken in ons dagelijks leven. Ze hebben hun hele leven gewerkt en veel opgegeven om een veilige plek voor ons te creëren waar we ons thuis en geborgen konden voelen. Ze hebben ons klaargestoomd voor de echte wereld en nu zijn ze bang om de toekomst onder ogen te zien.

Het minste wat we dus kunnen doen is zorgen dat onze ouders en andere ouderen goed terecht komen en gewaardeerd worden voor wat ze in hun leven hebben gedaan. Dit is voor hen erg belangrijk, ze naderen het einde en gaan over hun eigen leven nadenken. Soms is goed voor iemand zorgen ook beargumenteren waarom het beter is om hulp te zoeken of naar een tehuis te gaan. Zo kun je er zorg voor dragen dat ouderen, ook tijdens het laatste stadium van hun leven, onbezorgd en zonder angst verder kunnen leven.