Problemen en uitdagingen als je ouder wordt

Naar mate we ouder worden, komen er steeds meer problemen om de hoek kijken. Dit kan al gebeuren voor je 65e, maar gelukkig is dit tegenwoordig steeds later het geval. Toch zijn dit dingen waar je niet omheen kunt. Je lichaam wordt ouder en begint gebreken te vertonen. Dit heeft weer verregaande gevolgen voor jouw eigen mentale staat. Ouderen zijn dan ook vaak bang, voelen zich kwetsbaar en zijn soms helemaal niet voorbereid op wat hen te wachten staat. Hier vind je een aantal veel voorkomende problemen waar ouderen vandaag de dag mee te maken krijgen.

Vergeetachtigheid en dementie

Helaas komt het maar al te vaak voor dat oudere mensen dingen vergeten. De kans op een vorm van dementie ligt rond die leeftijd op maar liefst 50 procent. Het feit dat je niet meer kunt vertrouwen op je eigen geheugen en je eigen handelingen is voor veel ouderen ontzettend angstaanjagend. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. Toch is vergeetachtigheid onder ouderen erg normaal en hoeft dit niet meteen in een diagnose van dementie te eindigen. Heb je twijfels, dan kun je beter meteen je dokter raadplegen. Door de ziekte uit te sluiten krijg jij gerustheid terug en door er vroeg bij te zijn is het makkelijker een plan op te zetten waardoor je nog vele jaren normaal met dementie kunt leven.

Financiële problemen

Veel ouderen hebben een goed pension en vaak ook een spaarrekening waar geld op staat voor de jaren nadat ze stoppen met werken. We worden vandaag de dag echter steeds ouder en soms kan dit geld niet voldoende zijn om hiermee zo lang nog rond te komen. Helaas gebeurt het ook nog maar al te vaak dat ouderen het slachtoffer worden van oneerlijke klusjesmannen, telefoon marketingstrategieën en andere oplichterijen. De beste manier om dit in goede banden te leiden is door je financiële zaken uit handen te geven aan iemand die je vertrouwt en met deze persoon een financieel plan op te maken.

Kleine lichamelijke gezondheidsklachten

Naar mate we ouder worden, zal ons lichaam ons steeds meer in de steek laten. De huid wordt dun, de botten worden broos en de coördinatie verslechtert. Hierdoor is het makkelijk om het gevoel van controle over je lichaam te verliezen, wat weer resulteert in onzekerheid en angst. Even naar de winkel gaan om boodschappen te doen is niet meer zo makkelijk en vaak betekent dit ook dat je je rijbewijs moet opgeven. Toch is het belangrijk voor ouderen om in beweging te blijven, en ook al ga je niet meer huppelend door de straat, even een blokje om is altijd een goed idee. Ook is er een goede regeling voor ouderen wat betreft het openbaar vervoer.

Ernstige gezondheidsklachten

Daarnaast zijn ouderen veel gevoeliger voor ziektes en is het mogelijk dat bepaalde functies in het lichaam er ineens mee ophouden. Uiteraard is dit niet een fijn onderwerp om over te praten, maar aandoeningen zoals incontinentie, diabetes, depressie en artritis komen helaas maar al te vaak voor. Daarnaast zijn er ergere ziektes, zoals dementie, Parkinsons, hartaandoeningen, beroertes en kanker waar ouderen regelmatig mee te maken krijgen. Is het niet bij zichzelf, dan is het wel bij leeftijdgenoten in de nabije omgeving. Dit alles is erg beangstigend en deprimerend, maar toch is het beter positief te blijven. Ook kun je het beste meteen naar de dokter gaan als je het vermoeden hebt dat er iets mis is, in plaats van de kop in het zand steken. Heb je niets, dan kun je weer zonder zorgen verder en wordt er wel wat geconstateerd dan kan er vaak in een vroeg stadium nog een behandelingsplan worden samengesteld.

Het verliezen van je onafhankelijkheid

Wat voor veel oudere mensen heel erg is, is het moeten toegeven dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals problemen het huis schoon te houden of moeilijkheden met het halen van de boodschappen, maar in ernstigere gevallen betekent dit het volledig afhankelijk zijn van iemand die voor je zorgt. Dit kan gedaan worden voor een familielid maar vaker heeft dit als resultaat dat er een verzorger moet komen of dat je in een tehuis beland. Het belangrijkste is dat je hierop bent voorbereid, dat je weet wat voor zorg je zou willen ontvangen en wat er precies beschikbaar is en dat dit dus niet als een te harde klap aankomt.

Verveling en isolatie

Voor vele ouderen die vroeger een actief leven leidden en die nu restricties ondervinden aan wat ze wel en niet kunnen doen kan ouderdom ook verveling met zich meebrengen. Het feit dat je niet meer elke dag naar je werk hoeft te gaan, dat je niet meer in staat bent om je hobby’s te doen of ook omdat je vrienden om je heen dit niet meer met je kunnen doen, kan betekenen dat je veel thuis zit en je dus verveelt. Dit heeft weer als direct gevolg dat je geïsoleerd kunt raken en contact met de buitenwereld verliest. De beste manier om dit tegen te gaan is door hulp te zoeken. Dit kan iemand in je familie zijn die regelmatig langskomt en je mee naar buiten neemt, of professionele hulp.

Depressie en angst

De bovenstaande problemen hebben voor erg veel ouderen als gevolg dat ze depressief raken en angstig voor wat er komen gaat. Het gevoel geen controle meer te hebben is zowel beangstigend als deprimerend en de realisatie van het feit dat het leven niet oneindig is, begint zijn hoofd op te steken. Veel ouderen zitten op dit moment in een ontkenningsfase, maar er is genoeg hulp beschikbaar om je hiermee bij te staan. De beste manier om hiermee om te gaan is door de situatie onder ogen te zien en goed te plannen. Hiervoor zijn voldoende instanties beschikbaar en vaak heeft dit ook tot gevolg dat jij je beter voelt omdat je meer controle hebt over de situatie. Het is belangrijk dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, dat je de hulp aanneemt die beschikbaar is en dat je zo veel mogelijk maakt van alle positieve dingen die er nog over zijn in je leven.